sobota, 4 listopada 2023

Przygotowanie STEKA FabrykaForm.pl

Jak poprawnie przygotować steka? Jakie przyprawy użyć? 



Wiele osób zadaję sobie oto pytanie jak powinien wyglądać dobrze wykonany stek. Różne szkoły zalecają różne rozwiązania. Mięso posolone na długo przed smażeniem będzie bardziej kruche, a posolone tuż przed położeniem na patelni może stwardnieć.

Moja osobista rada – dopraw stek solą już po usmażeniu, ale bezpośrednio przed podaniem.
Doprawienie pieprzem po usmażeniu steku sprawi, że smak pieprzu będzie bardziej intensywny i wyczuwalny, jest to więc kwestia gustu.

Jeżeli chcesz wykorzystać zioła do wzbogacenia smaku steków, dodawaj je dopiero po usmażeniu – w przeciwnym wypadku mogą się przypalić na patelni i nabrać gorzkiego smaku. Doskonale sprawdzają się tu oliwy smakowe i ziołowe masełka.

Jeżeli chcesz przyrządzić steki z twardszego mięsa, umieść je na kilka godzin w marynacie z oliwy z oliwek, soli, pieprzu i ewentualnie innych dodatków, takich jak whisky lub porto. Dzięki temu mięso po usmażeniu będzie kruche i soczyste.

Stek, po zdjęciu z patelni, odłóż na 5 minut, by „odpoczął” (to znaczy, by soki równomiernie się rozłożyły).





Pokrojenie steka również jest niezwykle istotne i tutaj polecałabym zaopatrzyć się w dobrej jakości zestaw sztućców do steka i mięs tego typu podobnych. Odpowiednie ostrze jest niezwykle ważne i pomocne przy przyrządzaniu owego mięsa.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.